در دنياي امروز، بيماريهاي ناشي از استعمال دخانيات و يا حاصل از دود سيگار، در اکثر جوامع شايع شده و تلفات بسياري را نيز به خود اختصاص داده است. ازاينرو دولتها بر آن شده اند تا با وضع قوانين سخت و جرايم سنگين، در ابتدا مانع از رشد مصرف دخانيات شده و در صورت امکان آنرا کاملا مهار کنند.
شايان ذکر است که اين ممنوعيتها علاوه بر افزايش سلامت عمومي، تاثيري بسيار بر رشد صنعتي سبز همچون گردشگري نيز دارد. امروزه به جرأت مي توان ادعا کرد که ديگر مسافران و گردشگراني که به دنبال کشف مقصدها و جاذبههايي عاري از دخانيات هستند، نبايد نگراني خاصي داشته باشند، زيرا هستند کشورهايي که با جديت تمام در پي ريشه کن کردن اين ساخته شوم دست بشر ميباشند. در ادامه، سعي شده است از ميان تمامي اين کشورها، پنج کشوري که تلاشي مستمر و پايدار را جهت کاهش و مهار مصرف دخانيات در جوامع خود انجام داده اند مورد بررسي و توصيف قرار گيرند.
ايسلند:
رستورانها، کافيشاپها،و اماکن عمومي در ايسلند، بهترين انتخاب براي مسافران و گردشگراني است که در جستجوي محيطي عاري از دود سيگار ميباشند. اين رفاه و پاکيزگي از زماني حاصل شده است که استعمال دخانيات کاملا در فضاهاي عمومي و سرپوشيده اين کشور ممنوع گشته است. از نکات قابل توجه و حائز اهميت اين قانون آن است که اماکن عمومي به تمامي مناطق عمومي ديگري که محل بازي کودکان است نيز اتلاق ميگردد. ازاينرو در روزهاي تعطيل خانوادهها ميتوانند، در هوايي کاملا پاک به تفريح بپردازند( البته اگر بتوان مانع از فورانهاب آتشفشاني نيز شد).
ايرلند جنوبي:
کشور ايرلند جنوبي را ميتوان يکي از پيشگامان مبارزه با استعمال دخانيات در جهان برشمرد. اين کشور از اولين جوامعي در جهان است که ممنوعيتي سخت را در اماکن کاري سرپوشيده وضع کرده است. علاوه بر ادارات، ديگر اماکن همچون باشگاهها، کافي شاپها، رستورانها و ديگر مناطق تفريحي سرپوشيده نيز شامل اين ممنوعيت ميشوند. بنابراين گردشگران سيگاري بايد مراقب رفتار خود حين ورود به اين اماکن باشند.
استراليا:
سيگار کشيدن در فضاهاي عمومي در تمامي شهرهاي استراليا ممنوع است. به همين منظور استراليا را نيز ميتوان انتخاب و مقصدي مناسب براي تمامي گردشگران غير سيگاري دانست. بايد گفت روشن کردن سيگار از عوامل عمده آتش سوزيهاي مهيب و مخربي است که هر ساله جنگلهاي اين کشور را طعمه خود ميکنند ازاينرو تعجب برانگيز نخواهد بود اگر بشنويم مقامات اين کشور به شدت عليه استعمال دخانيات مبارزه ميکنند.
کانادا:
کانادا از سالها پيش تا امروز به منطقهاي عاري از دود سيگار تبديل شده است. گردشگراني که به اين کشور مسافرت ميکنند اغلب با هوايي پاک و شفاف برخورد ميکنند، زيرا مجبور نيستند براي يافتن رستوران يا مکاني تميز هموراه در جستجو و گاه در هراس باشند. لازم به ياد آوري است در برخي از ايالتها و شهرهاي اين کشور، مغازهداران مجبورند تا توتون را از ديد مشتريان دور نگاه دارند زيرا در غير اين صورت با جرايم سنگيني مواجه خواهند شد.
نروژ:
نروژ را نيز ميتوان يکي از شناخته شدهترين کشورها در مهار استعمال دخانيات محسوب کرد. کشوري که منع کشيدن سيگار در رستورانها و کافي شاپها و تقريبا تمامي اماکن سرپوشيده آن از سال 2004 تاکنون اجرايي شده است. گزاف نيست اگر چنين ادعا کنيم که به لطف چنين سياست و خط مشيي، تعداد افراد سيگاري اين کشور طي چند سال گذشته روندي نزولي داشته اند. اين پاکيزگي همچنين باعث شده بسياري از گردشگران نروژ را به عنوان يکي از مقصدهاي مورد پسند خود برگزيده و حتي بسياري از افراد سيگاري با سفر به اين کشور، عادت ديرينه خود را ترک کنند
سيد محمد برازنده