محمد برازنده- ديدن اشيا براي ما زماني محقق ميشود که نور تابيده شده به شي به چشم ما ميرسد يعني همان قانون بازتاب و بازتابندگي اطلاعات تصويري از شئي است که ما تجربه ديدن آن را داريم.
حالا چرا وارد اين بحث شديم و ارتباط فيزيک نور و نوشته ما در چيست؟ طبق قانون طبيعت نسبت به ميزان انتشار نور، مردم توانايي ديدن سطح اجسام و دوربينها توانايي گرفتن عکسها را خواهند داشت.
براي مثال، تصاوير حک شده روي سنگ نگارهها، از جمله تصاويري هستند که تنها در روز و در زماني که خورشيد در قسمت شرقي آسمان است قابل مشاهده هستند. اما در هنگام ظهر، هنگامي که خورشيد در بلندترين نقطه آسمان است اين حکاکيها، تا حدود بسيار زيادي غير قابل ديدن خواهند بود.
در واقع در زمان عبور نور از مسيرهاي مختلف يک شي، زيرمجموعههاي متعددي از اطلاعات مرتبط با سطح کلي آن آشکار ميشود. اين تصاوير باز تابنده اطلاعات زيادي از حالت و نوع مواد موجود در کره زمين را براي محققان بازگو ميکند.
تصوير انتقالي بازتابنده (RTI) اين اطلاعات را به صورت عکس ديجيتالي ثبت ميکند. فن آوري RTI مدتها است که سودمندي خود را در مباحث مختلف علوم طبيعي و ميراث فرهنگي به اثبات رسانده و مزايايي برجسته را در مقياسي گسترده براي آينده معرفي ميکند.
اين طرح که در سال 2001 با عنوان الگوي طراحي چند جملهاي (PTM )توسط تام مالزبندر در لابراتوار هولت بکارد مطرح شد، راهنمايي است که به تعريف ابزار و روشهاي اوليه تصويربرداري ميپردازد.
تحقيقات، توسعه کاربردي و ارزيابي در محيطهاي قابل استفاده در سيستم RTI همچنان فعال باقي مانده است. ميتوان به جرات بيان داشت که اين فنآوري از سال 2001 تاکنون چه از نظر روش و چه از نظر ابزارآلات پيشرفتهاي بسياري کرده و تحقيقات بيشتر موجبات طراحي و ساختن نسل جديدي از ابزارآلات مرتبط با اين فنآوري را به وجود آورده است.
به کمک اين فنآوري ميتوان تفسيري کاملا واضح از برجستگيها و عوارض دنياي واقعي را به صورت مجازي رصد کرد. تصاوير به دست آمده از اين نوع، قابل ارتقا بوده و ميتوان به وسيله آن ويژگيها و عوارضي را که به صورت عادي قابل مشاهده نيستند را به خوبي و وضوح ديد.
تصاوير انتقالي بازتابنده RTI چيست؟
اين تصاوير مشتقي از چند عکس ديجيتالي از يک ايستگاه فيلمبرداري ساکن و ثابت است. در هر تصوير نور از راهها و مسيرهاي مختلف معلوم و قابل مشاهدهاي منعکس ميشود، اين فرآيند تصاوير مختلفي از يک عکس را با سايهها و برجستگيهاي متعدد توليد ميکند. پس از انعکاس نور از مسيرهاي متعدد تمام اطلاعات به صورت اعداد رياضي و پيکسل مانند و نقطهاي بر روي صفحه ظاهر و تصويري واقعي و چند بعدي به وجود ميآيد.
بر خلاف عکسهاي معمولي، اطلاعات بازتابنده از تصاوير سه بعدي مشتق ميشود وقتي تصاوير بر روي صفحه نمايش دهنده ظاهر ميشود، هر پيکسل از تصاوير به صورت مجازي تشکيل شده و عکس دو بعدي از جسم واقعي و را به نمايش ميگذارد. اين محصول نهايي که شکلي عمودي از جسم اوليه است به گفته کاربران تصوير معمولي و نرمال خوانده ميشود.
اين فنآوري که امروزه براي تصوير سازي اجسام و اشيا غير قابل مشاهده موجود در اعماق زمين مورد استفاده قرار ميگيرد وسيلهاي مطمئني براي شبيهسازي اجسامي است که اهميت باستانشناسي بسياري براي محققان ايفا ميکنند