حمام ده به در شهرستان قيروکارزين و در روستاي ده به از توابع دهستان فتح آباد قرار دارد که از جمله آثار دوره قاجاريه است .
ورودي حمام از سمت غرب است و سر در آن طاقدار و با دو پله به راهرو منتهي مي شود. اين راهرو در ابتداي مسير به شکل قوس دار و در قسمت بعدي به صورت تيزه دار است .
فضاي سربينه (رختکن ) داراي يک فضاي مرکزي و چهار شاه نشين در اطراف است. در قسمت جنوبي سربينه يک ستون همراه با فضاهاي پيراموني تعبيه شده است که در پايه اين ستون کفش کن قرار دارد.
تمامي اضلاع اين فضا توسط طاق نما تزئين شده است. فضاي سربينه از طريق يک راهرو و فضاهاي جانبي آن به قسمت اصلي حمام که گرمخانه ناميده مي شود مرتبط مي شود.
تمام اين فضاها ساده و تنها با طاق قوس دار ساخته شده اند. گرمخانه حمام در ضلع شمالي بنا و در دو سطح ساخته شده است که با ستون مرکزي و طاق ضربي از هم جدا شده اند.
به موازات اين فضاها مخازن حمام قرار دارد که با دو پلکان قابل دسترسي ا ند . اين گرمخانه داراي دو مخزن آب سردو گرم بوده است و در قسمت هنوز تون آن پابرجاست. کل بنا بدون تزئين و هيچ مورد آهکبري در آن ديده نمي شود .تنها نکته قابل ذکر استفاده زياد از طاق نماها است که فضاها را از يکنواختي در آورده است.
بنا با مصالح لاشه سنگ و ساروج ساخته شده است و در بعضي از قسمتها از ملات آهک نيز استفاده شده است. استحکام بنا در وضعيت خوبي است و هيچگونه دخل و تصرف خاصي درآن صورت نگرفته است. ديواره هاي بيروني و سقف آن نيز با کاهگل اندود شده است .
اين اداره کل با توجه به ويژگي هاي اين مجموعه تاريخي به عنوان يکي از شاخصترين آثار باستاني منطقه اقدام به شناسايي و بررسي آن در سال 1388 کرده است و هم اکنون پس از طي مراحل و تشريفات قانوني لازم در آستانه ثبت در فهرست آثار ملي ايران قرار گرفته است .
شهرستان قير و کارزين سابقه نسبتاً کهن دارد و مورخين و سياحاني همچون ابن حوقل بغدادي، اصطخري، ابن بلخي، مستوفي و ... بدين شهرستان اشاراتي داشته اند و در فارسنامه ناصري اين شهرستان مهد و خاستگاه دانشمندان و فرهيختگاني همچون شيخ ابوطاهر مجد الدين محمدبن يعقوب کارزيني معروف به فيروزآبادي صاحب قاموس شريف و ... قلمداد شده است.
اين شهرستان در 185 کيلومتري شهر شيراز مرکز استان فارس واقع شده است و با شهرستانهاي فيروزآباد، جهرم، خنج و فراشبند هم مرز است .
شهرستان قيرو کارزين با وسعتي قريب به 3400 کيلومتر مربع آب و هوايي گرم و نسبتاً ملايم دارد. ارتفاع آن از سطح دريا 750 متر و ميانگين بارندگي 250 ميليمتر در سال است.
شهرستان قير و کارزين داراي دو بخش مرکزي و افرز، پنج دهستان و سه شهر بنامهاي قير، فتح آباد و افرز است و بالغ بر هفتاد روستا و 55 آبادي دارد.
شاعران، نويسندگان و هنرمندان بسياري از اين شهرستان برخاسته اندقير و کارزين داراي بيش از 25 هزار هکتار اراضي مرغوب زراعي و 14 هزار هکتار باغات مرکبات و نخليات است.
از نظر سازگاري آب و هوا و خاک اين شهرستان جزو مناطق منحصر به فرد کشاورزي و باغداري است و در توليد مرکبات با قريب 400 هزار تن توليد سالانه در رتبه هاي نخست استان است.
اين شهرستان از نظر منابع طبيعي و پديده هاي زيست محيطي يکي از شهرستانهاي غني فارس است.شهرستان قير و کارزين از نظر صنايع دستي همچون قالي بافي، گليم بافي، جاجيم بافي و ... داراي ظرفيتهاي بسيار بالايي است وليکن از نظر صنايع جديد بهره چنداني ندارد، بنابراين سهم صنايع دستي در توليد ناخالص شهرستان چشمگير است و ايجاد کارخانجات ذرت خشک کني، بسته بندي و صنايع تبديلي در شهرستان در آستانه تحولي جديد است.
از جمله آثار تاريخي،فرهنگي مهم شهرستان مي توان به قلعه گبري، مسجد بلال، گردنه شاهزاده عبدالله، پل عروس، قلعه تمبز و خرابه هاي کردشول، قلعه قلات، قلعه پرگان، نقشه برجسته سرباز پارتي و از جاذبه هاي طبيعي و تفرج گاهها مي توان به حاشيه رودخانه قره آقاج در دشت کارزين و دشت افزر- تفرجگاه چشمه سر آسياب شهر قير آبشار چشمه هفت آسياب در بخش افزر و دشتهاي بسيار زيباي بنه در طاقديس آغاز را نام برد.
يکي از مناطق بسيار مهم گردشگري شهرستان که ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري فارس در سالهاي اخير توجه خاصي به ايجاد زير ساخت در آن داشته است منطقه گردشگري سرآسياب قير است که اين منطقه با ايجاد زير ساخت هاي مناسب و امکانات رفاهي نسبي به يکي از زيبا ترين تفرجگاههاي شهرستان تبديل شده است.