کامبوج کشوری است در جنوب شرقی آسیا و پایتخت آن پنوم پن است.
جمعیت این کشور ۱۴٫۸ میلیون نفر و زبان رسمی آن خِمِر است که خط ویژه خود را دارد. دین ۹۶ درصد از مردم این کشور بودایی و واحد پول آن ریــِل است. ۹۰ درصد از مردم آن از تبار خمر، ۵ درصد ویتنامیتبار و بقیه از اقوام مختلفند.
از نظر جغرافیایی کامبوج بخشی از شبهجزیره هندوچین بهشمار میآید و با تایلند، لائوس، و ویتنام هممرز است.
کامبوج پس از ۱۰۰ سال استعمار فرانسویان در سال ۱۹۵۳ به استقلال رسید. نظام سیاسی کامبوج پادشاهی مشروطه است و ریاست کنونی دولت آن را هون سن برعهده دارد که با بیش از ۲۵ سال حکومت، طولانیترین حکومت را در جنوب شرق آسیا داشتهاست.
رژیم خمرهای سرخ در سال ۱۳۵۳ پس از پنج سال جنگ داخلی در کامبوج در جنوب شرقی آسیا به حکومت رسیدند. حدود یک میلیون و هفتصد هزار نفر حدود یک چهارم جمعیت کامبوج بین سالهای ۱۹۷۵ تا سال ۱۹۷۹ به وسیله رژیم مائویستی خمرهای سرخ در کامبوج کشته شده و یا بر اثر فرسودگی و گرسنگی جان خود را از دست دادند.
از اصلیترین دیدنیهای کامبوج میتوان مجموعهای کهن از نیایشگاههای هندو به نام آنگکور وات (شهر معابد) را نام برد که در استان سیهم رئاپ واقع شدهاست.
مهاجرت شمار زیادی از ویتنامیها به کامبوج، گسترش بیماری ایدز، فساد اداری و مینهای بهجامانده در زمین از مشکلات کنونی سیاسی و اجتماعی کامبوج بهشمار میآیند.
کامبوج به ۲۴ استان (khaet) و یک منطقه شهری (krong) تقسیم شدهاست. تعداد مناطق شهری کامبوج پیش از سال ۲۰۰۸، چهار منطقه بود.
مساحت کامبوج ، ۱۸۱،۰۳۵ کیلومتر مربع است. این کشور از سمت شمال و غرب و جنوب با تایلند ، از سمت شرق با ویتنام ، و از نواحی شمالی با لائوس هم مرز است. کامبوج به خلیج سیام و آبراههای ویتنام دسترسی دارد.
از سوی جنوب، کامبوج در کرانه خلیج تایلند دارای یک خط ساحلی حدود ۴۴۱ کیلومتری است. بهجز در جنوب شرقی، همه مرزهای کامبوج را مناطق کوهستانی کمارتفاع تشکیل میدهند. در میانه این مرزها دشت بزرگی قرار دارد که قلب سرزمین کامبوج را تشکیل میدهد. این دشت که سیلهای پرشمار در طول تاریخ خاک آن را بسیار حاصلخیز کردهاند متراکمترین بخش کامبوج از نظر جمعیت است و برنجکاری اصلیترین فعالیت کشاورزی در آن را تشکیل میدهد. رودخانه مکونگ، که جریان آن از لائوس در شمال به سوی ویتنام در جنوب شرقی است این منطقه را آبیاری میکند.
در مرکز این دشت و در شمال غرب کامبوج دریاچه «تونله ساپ» (به معنی دریاچه بزرگ 'در زبان خمر) قرار دارد. در فصل خشک جریان آب از طریق رودخانه «تونله ساپ» به مکونگ میریزد. در فصل مرطوب، به خاطر سطح بالای آب در مکونگ، جهت جریان این رود نیز تغییر کرده و آب به دریاچه جریان مییابد که در نتیجه آن مساحت دریاچه «تونله ساپ» سه برابر میشود. در فصول مرطوب این دریاچه از بزرگترین دریاچههای آب شیرین در جنوب شرقی آسیا است.
تقریباً ۷۵ درصد از کامبوج در ارتفاع کمتر از ۱۰۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفتهاست. در جنوب غربی کامبوج رشتهکوه کراوانه واقع شده که بلندترین قله آن «کوه آئورال» با ۱۷۷۱ متر ارتفاع است. این رشتهکوه دارای شاخهای در امتداد ساحل تا مرز ویتنام است که کوهستان دامرئی (کوهستان فیل) نامیده میشود و قلل آن بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر ارتفاع دارند. مرزهای غربی کامبوج با تایلند از یک منطقه کوه و تپهای تشکیل شده که بلندی کوههای آن تا حدود ۵۰۰ متر است. در مرز شمالی با تایلند کوههای پر فراز و نشیب «دونگرک» با قللی ۷۰۰ متری قرار دارد که پرستشگاه ویهیار پریاه نیز در همین رشتهکوه واقع است.
تایلند و کامبوج بر سر موضوع مالکیت چند معبد بودایی در مرز دو کشور اختلاف مرزی دارند که به درگیریهایی نیز منجر شدهاست.
اقتصاد کامبوج بر پایه گردشگری و تولید لباس میچرخد. به تازگی در آبهای این کشور منابعی از گاز و نفت یافت شده است.
تولید ناخالص داخلی در این کشور ۷۹/۲۵ میلیارد دلار است. هفت میلیون نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند که ۷۵ درصد از آنها در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند. نرخ بیکاری در کامبوج ۲.۵ درصد است. ۳۵ درصد از جمعیت این کشور زیر خط فقر زندگی میکنند. در سال ۲۰۰۷ نرخ تورم آن ۴.۴ درصد بود.
فراوردههای صادراتی این کشور شامل پوشاک، الوار، لاستیک، برنج، ماهی، تنباکو و کفش است که به کشورهای آمریکا (۵۳.۳ درصد)، هنگکنگ (۱۵.۲ درصد)، آلمان (۶.۶ درصد) و انگلیس (۴.۳ درصد) صادر میشود. محصولات وارداتی این کشور شامل فراوردههای نفتی، سیگار، طلا، مواد ساختمانی، ماشینآلات، وسایل نقلیه موتوری و محصولات دارویی است که از هنگکنگ (۱۸.۱ درصد) چین (۱۷.۵ درصد)، تایلند (۱۳.۹ درصد)، تایوان (۷/۱۲ درصد)، ویتنام (۹ درصد)، کره جنوبی (۴.۹ درصد)، ژاپن (۴.۳ درصد) و سنگاپور (۵.۳ درصد) وارد میشود.
فرهنگ کامبوج هم فرهنگ اکثریت قومی دشت پست مرکزی را شامل میشود و هم فرهنگ ۲۰ قبیله و قومیتی که در مناطق تپهای و کوهستانی این کشور زندگی میکنند. نورودوم سیهانوک، پادشاه پیشین کشور، این قومیتها را «خمر لوئیو» نامید تا همبستگی میان دشتنشینان و کوهنشینان را تقویت کند.
سربندهای پارچهای به نام کراما ازجمله پوشاک ویژه مردم کامبوج است. روش سلام دادن معروف به سامپیا که در آن کف دو دست بر هم قرار داده میشود روش درود و احترام رایج در میان مردم کامبوج است. فرهنگ خمر در دوران امپراتوری خمر سبکهای ویژهای از رقص، معماری و پیکرتراشی را پدید آورد که این فرهنگ با تمدنهای همسایه در لائوس و تایلند دادوستدهای فرهنگی داشتهاست.
بون ام تیوک (جشنواره مسابقه قایقها) که به طور سالانه برگزار میشود پربازدیدکنندهترین جشنواره ملی این کشور است.
در برخی سالها به فراخور جشنواره سهروزه آب که بزرگترین کارناوال پنومپن است، ۵ میلیون نفر از نواحی مختلف کامبوج به پایتخت میآیند. به هنگام این جشنواره در جزیره الماس که پلی آن را به پایتخت کامبوج وصل میکند، نمایشگاههای مختلف، رستوران و غرفههای متعدد برپا میشود و معمولاً زنان فروشنده اجناس در مدت این جشنواره به این جزیره میآیند.